top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Varia arrow Poezie pe covorul verde la Desești (Florentin Năsui), nr. 10(173), octombrie 2017
Poezie pe covorul verde la Desești (Florentin Năsui), nr. 10(173), octombrie 2017 Print
Oct 30, 2017 at 11:00 PM

Florentin NĂSUI

POEZIE PE COVORUL VERDE LA DESEȘTI

 

Serile de Poezie de la Desești (ajunse la ediția XXXIX) poartă numele lui Nichita Stănescu din 1984, când la Căminul Cultural s-a amenajat prima sală din România dedicată marelui poet, plecat dintre noi în decembrie 1983. Totul a început în toamna lui 1979. Poeții invitați la Ediția a VI-a a Festivalului Național de Poezie de la Sighetu Marmației au fost poftiți la Desești, la inițiativa ziaristului Gheorghe Pârja, poet născut în această așezare mirifică de pe Mara. Așa a deschis  Nichita seria acestor Seri de Poezie ajunse anul acesta la numărul 39. La primele unsprezece ediții, vechiul Cămin Cultural (cu dușumea din lemn și laițe) era arhiplin de prunci de la școală, de oameni ai locului tineri și vârstnici. Nici penele de curent n-au contat cât timp era vie flacăra poeziei și a lumânărilor. După recitalurile de poezie susținute de mari autori din toată țara, învățătorul Petrică Verdeș cu trupa lui de coconi și cocoane tropoteau și cântau de mama focului, ca-n Maramureș. De fiecare dată, poeții erau invitați la casa părintească a lui Gheorghe Pârja, rămasă fără tata (din 1978) și fără mama Doca, din decembrie anul trecut. Mama Doca, despre care au scris și Nichita, și Marin Sorescu, și Adrian Păunescu sau  Adam Puslojic ori Ana Blandiana. Anul acesta, invitații din Israel care au mai fost aici acum trei ani i-au adus mamei Doca un dar din Țara Sfântă, dar…

Participanți la Serile de Poezie, în fața bisericii din Desești


Totul s-a schimbat. Căminul Cultural e ca la oraș, dansatorii plecat-au în străinătate, tina de pe Ulița Bisericii a fost betonată. Inclusiv o parte din covorul verde din curtea casei Pârja a fost ascuns sub beton. Pe acest covor, Gheorghe Pârja, președintele Asociației „Nichita Stănescu”, acordă din anul 2002 Marele Premiu „Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești. Seri care încep de cu ziuă, cu soarele la trei ceasuri de apus. În curtea casei părintești, pe ce a mai rămas din covorul verde, oficiile de gazdă le-a preluat Viorica Pârja, de patru decenii suflet-pereche. Nuci, mere, pancove și mărgele în păhărele.

În ultimii cincisprezece ani, mari poeți din România, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova au primit Marele Premiu „Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești, iar poeții maramureșeni au primit Premiul pentru Poezie acordat de Consiliul Local și de Primăria Desești. În acest an, Marele Premiu i-a revenit poetului Moshe Itzaki din Israel, iar premiul Consiliului Local, înmânat de primarul Gheorghe Bohotici, l-a primit Emanuel Luca (Florin Pop) din Baia Mare. Scriitorul Radu Țuculescu i-a prezentat pe cei doi oaspeți din Israel. Ambii sunt profesori universitari cu doctorat. Paul Farkaș, poet și traducător, s-a născut la Beiuș. Poetul Moshe Itzhaki s-a născut în Israel, dar a învățat românește de la părinții săi originari din România.

Solemnitatea de decernare a Marelui Premiu: 

Gheorghe Pârja, Vasile Moldovan (prefect), Gheorghe Bohotici (primar),

Paul Farkaș, Moshe Itzhaki (laureatul din acest an), 

Alexandru Cozma (subprefect), Ioan Doru Dăncuș (vicepreședintele

Consiliului Județean)

La festivitatea de premiere, dar și la slujba de pomenire și la parastasul în memoria poeților și a scriitorilor trecuți la cele veșnice, oficiat la Biserica Monument UNESCO de pr. paroh Ioan Ardelean și pr. poet Gheorghe Pop, au participat și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, vicepreședintele Consiliului Judeţean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petru Dulfu” din Baia Mare, Ioan Marchiș, directorul Direcției pentru Cultură Maramureș etc. Domniile lor i-au felicitat pe organizatorii festivalului de la Sighet și ai Serilor de la Desești.

Gheorghe Pârja: În urmă cu 39 de ani, pe 19 octombrie, împreună cu prof. Ion Ardeleanu-Pruncu am avut inspirația de a-l aduce la Desești pe Nichita Stănescu, care nu este un idol pentru mine, ci un simbol al poeziei românești. De atunci, an de an am organizat Serile de Poezie de la Desești ca parte integrantă a Festivalului de Poezie de la Sighet, seri care, din 1984 îi poartă numele. Tot în acel an, împreună cu Andrei Făt, Vasile Pop-Taina și alți prieteni din Desești, Sighet sau Baia Mare am înființat Asociația «Nichita Stănescu» și am amenajat la Căminul Cultural prima sală din România dedicată lui Nichita Stănescu. Vorba lui Laurențiu Ulici, pe aici a trecut mai mult de  jumătate din poezia română contemporană. Văd azi, aici, prieteni vechi, dar și mai noi. Cei care cred în poezie simt singuri de ce au venit aici, la Desești, unde, din 2002, acordăm Marele Premiu al Serilor de Poezie «Nichita Stănescu». Pe covorul verde din curtea aceasta au fost premiați inclusiv Janos Szenmartony, președintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria, acad. Adam Puslojic din Belgrad, acad. Nicolae Dabija din Chișinău sau Ilie Zegrea din Cernăuți. Anul acesta premiul ajunge în Israel, la Moshe Itzhaki. Am început cu Carolina Ilica și am continuat cu Nicolae Prelipceanu, Adrian Popescu, Mircea Petean, Ion Mureșan, Echim Vancea, Gheorghe Grigurcu, Ioan Moldovan, Ana Blandiana. Nichita a promis că va veni în fiecare toamnă la Desești. Deși a mai fost doar într-o primăvară, cu consăteanul nostru, regretatul poet Petre Got, Serile de Poezie au ajuns la numărul 39. Le mulțumesc pentru asta nu doar lui Tedi Ardelean sau lui Ardeleanu-Pruncu, lui Dorel Todea, lui Vasile Muste sau soției mele Viorica, dar și autorităților prezente aici, în special autorităților locale, primarului Gheorghe Bohotici și preotului paroh Ioan Ardeleanu, un adevărat reazem care are noul tonus al Deseștiului.” 

Prof. univ. dr. Moshe Itzhaki conduce o revistă literară și a publicat mai multe volume de poezie. „Sunt foarte emoționat - mărturisea poetul în română, apoi a continuat în ebraică. Această întâlnire îmi face o deosebită bucurie și este pentru mine o cinste deosebită să primesc acest premiu cu numele lui Nichita Stănescu. Sunt primul poet israelian care are această onoare. Este încântător să vezi atât de mulți poeți adunați aici, în această ogradă. Din păcate, astăzi sunt mai mulți cei care scriu decât cei care citesc. Îngrijorarea mea este că oamenii de astăzi se transformă în acei consumatori de tehnică, tehnomani preocupați mai mult de gadgeturi decât de citit. Sunt interesați mai mult de SexeMeS cu degetul pe ecranul tactil! Am fost aici și acum trei ani, când acest mare premiu l-a primit Ana Blandiana. Este o mare cinste să fiu aici, pe covorul verde, unde, din 2002, au stat mari, foarte mari poeți din România și din patru țări vecine, care au primit Marele Premiu al Serilor de Poezie de la Desești. Cred că menirea poeților e să lupte pentru cuvântul scris, pentru sufletul omului și umanitatea din noi. Acum trei ani am mai fost aici și m-am îndrăgostit de Desești și de Maramureș. Atunci am cunoscut-o pe Mama Doca, fie-i țărâna ușoară. Citesc o poezie în memoria dumneaei, în limba ebraică, din volumul Pasărea din urmă, tradus și în limba română de colegul și prietenul Paul Farkaș.”

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a ținut să-i felicite pe premiații de la Desești: „Serile de Poezie «Nichita Stănescu» de la Desești, o manifestare culturală elitistă, face parte din Programul Cultural Prioritar al județului Maramureș. Participarea la acest prestigios eveniment alături de distinși literați din Maramureș și nu numai mi-a adus aminte de anii copilăriei și de serile de poezie din cadrul bătrânului Codice de la Ieud. Îl felicit și pe această cale pe scriitorul Gheorghe Pârja pentru strădaniile pe care le face an de an și pentru ospitalitatea cu care își primește oaspeții pe «covorul verde» din «livada cu prieteni» de la Desești”.

La Căminul Cultural, a fost vizitată sala „Nichita”, apoi, peste  de treizeci de poeți au susținut un veritabil recital de poezie provocat de Gheorghe Pârja și Vasile Muste, principalii organizatori ai manifestărilor de la Sighet și Desești. Au recitat din creațiile lor: Ioan Moldovan, Vasile Morar, Mihaela Roxana Boboc, Paul Farkaș (Israel), Daniel Bozga (premiați ai ediției din acest an ai Festivalului Internațional de Poezie de la Sighet), Moshe Itzhaki și Emanuel Luca (premiații de la Desești), Violeta Anciu și Flavia Adam (premiate ale revistelor „Marmația literară” și „Mișcarea literară”), Ioan Pintea, Gheorghe Mihai Bârlea, Echim Vancea, Marin Slujeru, Ion Petrovai, Ilie Gherheș, Vasile Proca, Gheorghe Pop, Irina Lazăr, Ioan Pavel Azap, Paul Romaniuc, Ileana Pop-Nemeș, Alexa Gavril Bâle, Ileana Ștețco, Daria Dalin, Minerva Chira. Au cântat Florin Săsărman din Bistrița și sighetenii Ileana Matus, Mihai Chiș, Gheorghe Ștețca și Ileana Pop-Nemeș. De râs cu lacrimi, am râs cu toții la parodiile lui Lucian Perța și la mima cetățeanului turmentat. Altul decât cel de acum trei decenii, cel scos afară pentru că deranja sala, dar invitat înapoi de Adrian Păunescu, acesta motivând: „Știm de la Caragiale, dar și din literatura universală că nicio întâmplare literară, că nicio o întâmplare artistică nu are farmec fără un cetățean turmentat. De aceea mă mir că bietul om a fost scos din sală (hohote și aplauze!). Hai, domnule, înapoi!”. Omul acela a vrut să revină în sală, dar  s-a oprit în pragul ușii. Când l-a văzut pe Adrian Păunescu înalt, cu barbă, cu o carte groasă în mână, recitând în stilul lui caracteristic, localnicul turmentat din 1986 a zis pentru sine: „Ni, mă, aiesta-i popa!” și dus a fost.

Joi, 28 septembrie 2017, Serile de Poezie iar s-au încheiat în noapte, participanții mulțumindu-le soților Pârja, primarului și viceprimarului din Desești pentru ospitalitate.

 

 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.