top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Domenii arrow Vitrina arrow Vremuirea vremii întru slove argintate (Antoaneta Turda), nr.1(176), ianuarie 2018
Vremuirea vremii întru slove argintate (Antoaneta Turda), nr.1(176), ianuarie 2018 Print
Ian 30, 2018 at 11:00 PM

Antoaneta TURDA

VREMUIREA VREMII

ÎNTRU SLOVE ARGINTATE

 

Recentul volum de versuri al Rodicăi Dragomir Aritmetica întoarcerii, apărut la Editura Școala Ardeleană din Cluj Napoca, vine în peisajul cultural nordic cu discreția celor anterioare: Noapte și zi, La porțile timpului, Lumea copilăriei, Călcâiul lui Ahile, Ore fără memorie, Păstorind melci, ...cu Pavel pe drumul Damascului  și antologia Nomad prin lumină.

Lăsându-se sedusă de mirajul fărădedrumului cuvintelor, poeta, ajunsă la vârsta la care introspecția ia tot mai vizibil locul acțiunii, dialoghează cu cititorii săi, împărtășindu-și, fără emfază și lamentări inutile, impresiile asupra misterioasei vieți. Calmă, cu rare și reținute zvâcniri pătimașe, izvorâte din teama în fața necunoscutului și a unor regrete, autoarea acestor poeme scurte, dar încărcate cu o doză substanțială de lirism bine filtrat prin pâlniile culturii și ale răbdării cizelării cuvintelor nu pare a-și surprinde publicul la o primă lectură, ci doar după ce cartea a fost citită și recitită cu îndelungi răstimpuri de meditație.

Scrise într-o fericită combinație de vers liber și stil clasic care degajă un parfum vetust, romantic, poeziile relevă neliniști firești oricărui muritor: „Caut în șerpuirea timpului trecut, / să-mi descopăr nașterea, căci necunoașterea / hrănește îndoiala declară în Pe-același drum pe un ton elegiac, ce amintește de feminitatea proaspătă din versurile Anei Blandiana sau ale Constanței Buzea. Bine ticluite, slovele exprimă gândurile ce „se răsucesc pe axul/ce-nvârte ziua și noaptea” în peregrinările spre neunde în misteriosul labirint existențial, metafora exprimând cel mai bine sensibila febrilitate a autoarei, adeptă a unui discurs liric mai degrabă sobru, dar nemonoton. Curgerea lină a slovelor argintate de măiestrul bijutier nu dă năvală peste cititorul agitat al vremurilor noastre, ci dimpotrivă, îi dă acea stare de liniște și de beatitudine propice unei priviri către sine, către lume și predecesori. Ele, cuvintele, stau mărturie vieții reale sau dorite, stârnind dileme slujitoarei lor, poeta, ce mărturisește în Joc nocturn: „Fac ochii mari... Doamne, / m-am trezit cu soarele-n frunte! / Și totul dispare... / Scăpat-am de atacul cuvintelor oare? / A fost vis, a fost dor de cuvânt / sau o joacă cu-n gând? / Trezirile sunt întotdeauna confuze! Trebuie să-mi angajez niște muze / ordine să-mi facă-ntre cuvinte / să nu mă mai chinuie-n vis / de-acum înainte”. Cunoscând foarte bine menirea cuvintelor de a înmagazina în memoria personală și colectivă tot ce ne trece prin fața ochilor, Rodica Dragomir dovedește o pedanterie nemărginită în a inventaria, prin cuvinte, miracolul terestru, dar și cel uman cu luminile și umbrele sale. Conștientă fiind de menirea artistului angajat (nu din demagogie, ci din bun-simț), poeta, care a fost profesoară de limba și literatura română peste treizeci de ani, recurge la Aritmetica întoarcerii ca la o demonstrație de forță a puterii magice a cuvântului viu, rostit răspicat, fără calcule sau opreliști ipocrite, căci doar el poate surprinde cerul ce „se sprijină pe vârf de biserici”, căci doar el, cuvântul care zidește, este temelia dialogului dintre om-Dumnezeu, el „fotografiază” magicele boabe de rouă înșirate pe firul ierbii, așa cum bine o demonstrează Haikuurile ce închid volumul.

Strângând între coperțile sale impresii ale timpurilor ascunse, ale mirării și nemirării, ale iubirilor împlinite sau pierdute, ale legăturii cu divinitatea, cartea este, nu doar pentru autoarea sa, ci și pentru cititori, asemenea inocentei urme argintii a melcului ce lasă, fără zgomot, dovada trecerii artistului pur, neademenit de nimic, prin lume.

 

 

 

 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.