top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Domenii arrow Comentarii arrow Realitatea și cartea. Două lumi, aceleași destine (Manuela Pintea), nr. 5(180), mai 2018
Realitatea și cartea. Două lumi, aceleași destine (Manuela Pintea), nr. 5(180), mai 2018 Print
Mai 29, 2018 at 10:00 PM

 

Manuela PINTEA 

REALITATEA ȘI CARTEA.

DOUĂ LUMI, ACELEAȘI DESTINE

 

L-am cunoscut pe domnul profesor Săluc Horvat în anul I de facultate, la cursul de biblioteconomie. Am descoperit în scurtă vreme caracterul calm, echilibrat, o prezență mai mult decât agreabilă într-un context străin pentru noi. Mi-l amintesc pe domnul profesor cum ne explica, răbdător și pasionat de meseria sa, noțiuni neclare pentru noi la acea vreme. Pe înțelesul studenților, dar academic și științific totodată, domnul profesor ne-a prezentat cursul, în așa fel încât să-l înțelegem și să ne capteze. Mai târziu am descoperit pe îndelete importanța acestuia.

După mai bine de cincisprezece ani, am redescoperit prezența distinsă în cartea domniei sale, De la Ion al Glanetașului la Apostol Bologa. Doi eroi, două destine. Cartea este o sinteză a ceea ce înseamnă Rebreanu omul și scriitorul, prezentând cu rigurozitate aspecte multiple din viața autorului, astfel încât cititorul să aibă oportunitatea de a-l recepta corespunzător. Sesizăm raportarea domnului profesor la două romane complexe, Ion și Pădurea spânzuraților, domnia sa reușind să păstreze esența valorii paradigmatice.

Aspectele definitorii sunt bine evidențiate prin surprinderea factorului etnografic, acesta constând în prezentarea momentelor semnificative din viața omului, nașterea, căsătoria și moartea. De asemenea, din punct de vedere demografic, autorul realizează un periplu rebrenian, impresionând prin numărul mare de personaje, prin prezența toponimelor, toate acestea oferind imaginea complexă a lumii romanelor marelui prozator.

În esență, cartea este un exercițiu care ne invită să ne raportăm la biografia scriitorului. Aflăm că Rebreanu a fost închis din considerente politice, iar nedreptatea care i s-a făcut se reflectă în operele lui, cu măiestrie și talent desăvârșite. Mărturisirile pe care le găsim în cartea de față asociază trecutul cu o istorie zbuciumată, al cărei protagonist este naratorul însuși. Puțini știm de Rebreanu cel urmărit de regim, de Rebreanu care s-a împotrivit nedreptății cu înverșunare și curaj, fiind arestat din această pricină. Pentru majoritatea, Rebreanu este scriitorul monumental, riguros și realist prin excelență. Însă realismul apropiat de naturalism trece realul în planul cărții, transformându-l pe fidelul observator într-un iluzionist menit să faciliteze trecerea nevăzut, cititorul fiind transferat în lumea ficțiunii fără a sesiza aceasta.

Cartea semnată de distinsul istoric literar Săluc Horvat oferă posibilitatea de a pătrunde în sfera a două romane fundamentale ale scriitorului Liviu Rebreanu, Ion și Pădurea spânzuraților.

          Primul capitol argumentează poziția lui Rebreanu drept creator al romanului românesc modern. Cartea cuprinde elemente de biografie a scriitorului; îi sunt prezentate viața și opera, un tabel cronologic, scrierile antume, în ordinea aparițiilor, și ediții critice postume.

Capitolul II, Romanul Ion. Un poem epic amplu, este, după cum însuși autorul afirmă, „biografia unei capodopere”. Acesta se deschide cu Preliminarii la o posibilă estetică a romanului, prin care cititorul este inițiat în romanul Ion. Suntem martorii unei lumi stratificate social, în care Ion Pop al Glanetașului este țăranul ambițios, harnic, dar fără pământ. Acesta dorește din răsputeri să scape de condiția ingrată în care se află și găsește soluția salvatoare de a se căsători cu Ana lui Vasile Baciu, fata bogată, dar fără noroc. Autorul ne reamintește de sursele de inspirație preluate în roman, precum povestea Rodovicăi sau a țăranului care sărută pământul, acestea conturând perfect lumea de demult, cu oameni și locuri, peste care trece, inevitabil și nemilos, timpul. Putem vedea în romanul de față o sinteză a trăirii așa cum, câteva pagini mai încolo, se va contura aceeași percepție a realității, în cazul romanului Pădurea spânzuraților.

Pentru Liviu Rebreanu, pământul era una din problemele de viață însăși, de existență a poporului român. Din această viziune s-a născut ideea realizării unui roman care să cuprindă întreaga problematică a pământului.” (Săluc Horvat, De la Ion al Glanetașului la Apostol Bologa. Doi eroi, două destine, Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017, p. 35) Scriitorul este marcat profund de evenimentele istorice nefaste din perioada sa, aspect bine reliefat și în a doua parte a cărții. În cazul romanului Ion, geneza este multiplă, viața satului e animată, toți participă la horă, la muncile câmpului, la evenimentele cruciale din viața omului, nașterea, căsătoria, moartea. În viața satului, un rol important îl au intelectualii, urmărindu-se în paralel viața lor și a țăranilor, cu bucurii și neajunsuri trăite de fiecare. Ieșirea din roman se face lent, același drum încheind destine. Domnul profesor Săluc Horvat readuce în atenția cititorului personaje multiple din roman, fiecare cu biografia sa, menită să confere locul potrivit în imaginația noastră.

Odată cu Pădurea spânzuraților, cunoaștem biografiile paralele, factorul istoric punându-și amprenta asupra scrierii și a percepției despre viață. Între Emil Rebreanu și Apostol Bologa se pot găsi apropieri, dar și deosebiri, accentul deplasându-se în acest sens de pe acțiune și evoluție a personajelor pe factorul psihologic. Cauza este, probabil, impactul războiului asupra individului. Critica literară citează o serie de alte păreri, sintetizând opinii și documente, în scopul unei conturări cât mai ample în ceea ce privește romanul și personajele sale.

De altfel, tema operei Pădurea spânzuraților este analiza unei conștiințe, a dramei pe care o trăiește eroul. Roman de război, de dragoste, dar și de analiză psihologică, Pădurea spânzuraților îl va consacra pe Rebreanu, numeroși critici literari fiind captați de operă. După cum ne-a obișnuit, domnul profesor va face o prezentare succintă a personajelor din roman, pentru a facilita înțelegerea textului.

Așadar, cartea domnului profesor Săluc Horvat este atât o analiză riguroasă a romanelor, cât și o reîntoarcere în timpul scriitorului, prin crearea unui instrumentar bogat calitativ și cantitativ. Întrucât scrierea este accesibilă și concentrată, trezește interesul publicului larg, pasionat de literatură.

 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.