top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Varia arrow Nord Literar la 15 ani de aparitie (Saluc Horvat), nr.6(181),iunie 2018
Nord Literar la 15 ani de aparitie (Saluc Horvat), nr.6(181),iunie 2018 Print
Iul 25, 2018 at 11:00 PM

 


NORD LITERAR LA 15 ANI DE APARIȚIE


          În luna iunie se împlinesc cincisprezece ani de la apariția primului număr al revistei „Nord Literar”, eveniment important în viața culturală a Maramureșului, fiind prima revistă cu caracter literar din acest spațiu. S-au împlinit astfel visul și preocuparea mai multor generații de scriitori și oameni de cultură, care și-au dorit o revistă a lor, prin care să își promoveze creația proprie.

         

 Începuturile nu au fost lipsite de diverse obstacole. Nu a fost ușor să se editeze o revistă de cultură într-un oraș de provincie lipsit de o anumită tradiție în domeniu, lipsit de o mișcare literară conturată, dar cu mulți veleitari și cu orgolii greu de stăpânit.

          Determinarea unei convingeri despre necesitatea unei reviste de cultură, constituirea unui colectiv redacțional, credibil și valid (operațiune care a dus în alte cazuri la eșecul apariției unei reviste la Baia Mare), alegerea titlului și, nu în ultimul rând, găsirea surselor de finanțare – toate acestea au constituit piedici greu de surmontat.

         

 Sprijinul în privința finanțării a venit din partea Consiliului Județean Maramureș, președinte la acea vreme fiind Alexandru Cosma, care, în baza unui proiect bine determinat și promovat de Asociația Scriitorilor Baia Mare, a aprobat înființarea revistei ca instituție în structura Consiliului Județean, asigurându-se în felul acesta bugetul necesar.

          În iunie 2003, când a apărut primul număr al revistei, puțini erau aceia care credeau că „Nord Literar” va dăinui în timp. Mulți erau nu doar sceptici în privința reușitei, ci chiar ostili ideii unei reviste de cultură, încercând blocarea acesteia  sau formulând critici din cele mai dure, mai ales la adresa inițiatorilor.

          Nutrind convingerea că am pornit pe un drum bun, nu am cedat acestor presiuni. Certitudinea noastră era legitimată de credința că Baia Mare, Maramureșul, prin resursele și potențialul creator de care dispun, merită să-și aibă revista proprie.

       

  Încă de la primul număr, dorința colectivului era de a reflecta, prin „Nord Literar”, viața spirituală în complexitatea ei, valorile majore ale acestui topos încărcat de tradiții milenare, să le facem cunoscute și să le integrăm în patrimoniul cultural național. Scopul urmărit a fost și acela de a depăși provincialismul și de a ne alinia familiei marilor reviste de cultură ale țării.

          Asumându-și cu responsabilitate bogata zestre spirituală a Maramureșului, „Nord Literar” și-a propus să reflecte prin paginile sale valorile perene,  care să dăinuie în timp, să contribuie la stimularea vieții culturale actuale. Credem că s-a reușit ca „Nord Literar” să devină un centru de cultură cu o structură inconfundabilă.

          Încă prin programul de început, revista a fost orientată spre câteva direcții prioritare. În primul rând, cuprinderea în paginile sale a celor mai valoroase creații ale scriitorilor locali, obiectiv respectat pe tot parcursul apariției, fiecare număr cuprinzând unul sau mai multe nume de autori locali, cu deschidere mai ales către cei tineri. Acestora li s-au aliniat scriitori consacrați, colaboratori din întreg spațiul național, chiar și din alte literaturi. Cu fiecare număr, „Nord Literar” și-a lărgit colectivul de colaboratori și, în același timp, tematica. Lista colaboratorilor este generoasă, cuprinzând nume de mare prestigiu. Dorința noastră a fost ca „Nord Literar” să devină o revistă axată pe talent și prietenie. Credem că am și reușit.

         

 Deși începuturile i-au fost puse sub semnul incertitudinii, „Nord Literar”, acum când  împlinește cincisprezece ani de apariție, se prezintă într-o formulă plină de vigoare. Prin ținuta sa elegantă, prin valoarea materialelor publicate, prin sfera largă de cuprindere, prin prestigiul colaboratorilor, „Nord Literar” a devenit o publicație de larg interes. A depășit stadiul de revistă de provincie prin deschiderea ei, prin întregul ei și a devenit un nume în peisajul revistelor de cultură din țară, fapt dovedit și prin numeroasele mesaje și semnale de prețuire pe care le-am primit de-a lungul anilor.

          Includerea revistei „Nord Literar” în lista publicațiilor recunoscute și tutelate de Uniunea Scriitorilor din România, alături de marile reviste de cultură ce apar la nivel național, este o dovadă de recunoaștere a valorii.

          Reușita acestui lung drum s-a datorat inimosului și profesionalistului colectiv de redacție, cel de început și cel format pe parcurs. Din păcate, dintre cei cinci redactori fondatori: Săluc Horvat, Gheorghe Glodeanu, Augustin Cozmuța, V. R. Ghenceanu și Ion M. Mihai, au rămas doar primii doi, ceilalți au trecut la cele veșnice.

          Colectivul a fost completat de o generație nouă de redactori: Delia Muntean, Adela Naghiu, Daniela Sitar-Tăut, Gheorghe Pârja, Raluca Hășmășan.

          Sprijinul esențial a venit din partea Consiliului Județean, prin președinții acestuia, prin consilierii care au manifestat interes și au asigurat finanțarea și susținerea revistei pe tot parcursul apariției.

Săluc HORVAT

 

 

 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.