top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Varia arrow Ochii Basarabiei la New York (Mariana Terra), nr.9(184), septembrie 2018
Ochii Basarabiei la New York (Mariana Terra), nr.9(184), septembrie 2018 Print
Oct 03, 2018 at 11:00 PM

 

Mariana TERRA

(redactor-șef, „Romanian Journal”, SUA) 

OCHII BASARABIEI  LA NEW YORK

 

Încă de la înființarea, în New York, a Cenaclului Literar „Mihai Eminescu” de către pr. prof. univ. dr. Theodor Damian, cultura română clasică și contemporană din patria noastră (cu precădere cărți, ziare și reviste) a fost făcută cunoscută și apreciată de compatrioții noștri de pe meleaguri americane, în cadrul cenaclului. În același timp, multe lucrări literare ale creatorilor româno-americani au fost lansate în România. Revista „Lumină Lină”, fondată și condusă de domnul Theodor Damian și avându-l ca redactor-șef pe criticul și istoricul literar M.N. Rusu, apare trimestrial și în paginile ei sunt publicate creații ale unor oameni de aleasă cultură laică și religioasă din România și din diaspora. În felul acesta, de-a lungul a peste douăzeci de ani, s-a creat și se menține o puternică legătură, o reciprocitate benefică între creatorii români, indiferent unde trăiesc aceștia.

În seara zilei de vineri, 20 iulie a.c., în salonul literar de la reședința din Astoria a preotului-profesor  Theodor Damian, iubitorii de literatură s-au bucurat de prezența scriitorului și ziaristului din Baia Mare, domnul Gheorghe Pârja, a cărui carte, Ochii Basarabiei, a fost lansată cu deplin succes în cenaclu.

Despre autor și despre carte au vorbit în termeni de binemeritată apreciere directorul cenaclului, domnul Theodor Damian, criticul și istoricul literar M.N. Rusu, ziarista Mariana Terra și profesoara Nicole Smith.

Lucrarea Ochii Basarabiei a apărut în acest an sub egida Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în cadrul programului cultural „Parteneriatul româno-român”, coordonatorul programului fiind dr. Teodor Ardelean.

Ne aflăm în an centenar, căci la 1 Decembrie se împlinesc o sută de ani de la Reunirea Transilvaniei cu Țara-Mamă, România, eveniment de o importanță uriașă și pentru viitorul Basarabiei și al României. Acestui eveniment așteptat cu profundă dragoste și speranță de românii basarabeni i-a dedicat autorul Gheorghe Pârja cartea Ochii Basarabiei. O carte a dragostei de neam, o carte a bucuriei de a cunoaște și de a spera.

În prefața Pod peste țară, Nicolae Dabija creionează portretul sufletesc al autorului cărții: „Gheorghe Pârja este un urmaș al descălecătorilor dintâi, care a ajuns din Maramureș în țara basarabă a lui Dragoș și Bogdan imediat după dezghețul Prutului din primăvara anului 1990. (...) a venit dincoace de Prut, ca la o întâlnire cu sine însuși sau cu o parte desprinsă de sine. (...) vine pe pământul tuturor românilor, Basarabia, ca să-i spună că e dorită și așteptată Acasă, acolo unde a fost ruptă fără voia ei, dar unde se poate întoarce mergând pe Podul de Dor, construit de poetul și fratele ei de suflet românesc Gheorghe Pârja”.

Autorul însuși mărturisește: „Scrise în perioada 1991-2018, publicate în «Graiul Maramureșului», articolele și interviurile din această carte sunt reacția unui jurnalist care, timp de mai bine de un sfert de veac, a urmărit evenimentele din Basarabia (Republica Moldova)... Sunt mărturisirile unui perseverent, ale unui căutător de lume românească... Nu din vanitate am închegat această carte, ci dintr-o datorie profesională acum, în Anul Centenar al Unirii Basarabiei cu România. Fie un omagiu adus celor care cred că avem o singură Țară și ea se cheamă Limba Română. Și mai cred că Dumnezeu se bucură când frații sunt împreună”. Această emoționantă mărturisire de credință a autorului își găsește justificare în fiecare pagină a cărții. Este suficient să notăm câteva titluri de articole: Duminică cernită în Basarabia, Rana sângerândă a unui tratat, Prutul de lacrimi și flori; Basarabia, dragostea noastră; Rănile istoriei, Ochiul Basarabiei, Omul Nistrului, Limba Română în Basarabia, Ziua Limbii Române, Căutătorul de români, Cărți din Basarabia, Marșul Unirii, Basarabia la răscruce.

Din fiecare articol, din fiecare interviu se disting, ca „o lacrimă curată pe fața lui Dumnezeu”, dragostea autorului pentru Basarabia românească și speranța că nu peste mult timp granița artificială, nedreaptă care separă români de români va deveni istorie, o istorie ciudată, dar istorie.

Cartea Ochii Basarabiei surprinde atât momente dificile, tragice chiar din existența neamului nostru de dincolo de Prut, cât și momente optimiste, de încredere în Reunire, ca o horă a oamenilor însuflețiți de bucuria dansului. Academicianul Ioan-Aurel Pop reiterează ideea că „suntem condamnați la Unire și la Reunire prin însăși menirea noastră de români”. Iar Nicolae Dabija vorbește despre Basarabia ca fiind „copilul furat și abandonat”, dar că depinde de națiunea noastră românească „pe unde vor trece mâine granițele Uniunii Europene: pe Prut, pe Nistru sau dincolo de el”.

Gheorghe Pârja are convingerea că salvarea românilor din Basarabia se poate face în primul rând prin cultură, prin cărți, prin educație. Iar vocea noastră trebuie să fie fermă și demnă, să spunem direct, fără ocolișuri, ce ne doare și să nu ocolim ce a fost și ce ne-a făcut rău. Iată câteva linii caracterizante, de o mare acuratețe, despre marele om de cultură și luptător pentru Reunire, Grigore Vieru: „Înainte de căderea imperiului roșu, poetul Grigore Vieru a fost vocea care trecea prin sârma ghimpată, prin betoanele cazematelor, reușind să se facă auzită și de sub teascul greu al ideologiei sovietice... Nu-l voi uita pe Grigore Vieru, aflat în primele rânduri ale intelectualilor basarabeni care impun alfabetul latin, tricolorul și imnul național”.

O trăsătură definitorie a scriitorului Gheorghe Pârja este îmbinarea măiestrită a ideii cu rafinamentul exprimării, cu stilul cultivat. Ancorat în realitatea complexă a timpului său, autorul se întreabă: „...de ce analiști politici, jurnaliști, de politicieni nici nu mai vorbesc, se feresc în ultima vreme să numească teritoriul de dincolo de Prut Basarabia? Cum s-a numit din 1492, cum spune un recent document scos la lumină. Basarabia este în conștiința noastră expresia care denumește durerea unei țări. Tragedia unor români despre care parcă s-ar vrea să nu se mai vorbească. O să-mi spuneți că acum se numește Republica Moldova. Tot mai mulți comentatori socotesc că Republica Moldova nu ar fi trebuit să existe... Presimt că vor veni și ocazii favorabile. De aceea să fim pregătiți. Basarabia este pământ românesc!”. Iată o superbă definiție a patriotismului de aleasă ținută! Iată lupta continuă pentru adevăr și dreptate prin Cuvânt! Căci România a fost „mușcată”, iar acea bucată mușcată din trupul ei, numită Basarabia, trebuie să revină la locul ei de dinainte, la locul ei istoric, la trupul sfânt al Patriei-Mame.

În postfața cărții, intitulată sugestiv Un orizont românesc extins în spațiu și timp, Teodor Ardelean consideră cartea lui Gheorghe Pârja ca fiind „o Binecuvântare! ...o carte cu ochii mereu ațintiți asupra Basarabiei. Acest pământ, de veacuri românesc, își aștepta în vremurile de după 1990 căi de apropiere spre a înfăptui, la momentul prielnic, Reunirea”. 

Ceea ce a scris Gheorghe Pârja, indiferent dacă sunt articole politice sau literare, interviuri sau recenzii de cărți, toate „au valoare de model și de simbol”. Mai mult decât atât, Teodor Ardelean își exprimă în cuvinte fără echivoc admirația pentru Gheorghe Pârja:Nu știu să fie și nu cred să fie un jurnalist român cu o astfel de deschidere basarabă și cu un dinamism atât de înflăcărat”.

La sfârșitul cărții, autorul a pus, inspirat, fotografii de la mai multe evenimente literare și politice din Chișinău și din diferite localități din țară, cu mari personalități de cultură.

Din întreaga carte-document se desprinde ideea că rănile provocate de cei cărora nu le-a păsat ce vrem noi, românii, nu se vor vindeca niciodată complet, dar datoria noastră este să prezentăm faptele, așa cum s-au desfășurat, să-i încurajăm pe unioniști, să manifestăm pentru Reunirea Basarabiei cu România și să redevenim ceea ce suntem de mult în sufletele noastre: România Mare!

Lansarea cărții Ochii Basarabiei a domnului Gheorghe Pârja la sesiunea Cenaclului Literar „Mihai Eminescu” din 20 iulie 2018, la New York, ne-a bucurat inimile și ne-a convins, o dată în plus, că politicul poate realmente interesa cititorii atunci când este exprimat în limbaj ales și că lupta pentru dreptate poate fi eficientă prin unirea tuturor. Să facem tot ce depinde de noi pentru ca Basarabia să revină, de drept, la trupul Țării!

Felicitări preotului-profesor Theodor Damian pentru organizarea acestei frumoase sesiuni de cenaclu și felicitări scriitorului militant pentru adevăr și dreptate, domnul Gheorghe Pârja, un minunat „suflet în sufletul neamului său”!      

La sfârșitul întâlnirii a fost discutat parteneriatul dintre revistele „Lumină Lină” și „Nord Literar”, pentru intensificarea colaborării, cu articole din România și comunitățile românești din SUA. Prin acest articol, s-a făcut primul pas.

 

 

 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.