top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Domenii arrow Comentarii arrow Despre știința iubirii, cu scriitorul Milian Oros (Manuela Pintea), nr. 10(185),octombrie 2018
Despre știința iubirii, cu scriitorul Milian Oros (Manuela Pintea), nr. 10(185),octombrie 2018 Print
Oct 28, 2018 at 11:00 PM

 

Manuela PINTEA

DESPRE ȘTIINȚA IUBIRII,

CU SCRIITORUL MILIAN OROS

 

Împletire între viața modernă și întoarcerea în timp, romanul Jurnalul, de Milian Oros, se prezintă ca o invitație într-un orizont fascinant, în care realitatea se contopește în irealitate, încercându-se o relaționare între explicațiile științifice și cele religioase. În lumea oamenilor de știință, ai cărei protagoniști sunt Lucian și Călina, existența este analizată complex, făcându-se în mod repetat o serie de analogii între ceea ce este și ceea ce ar putea fi înainte și dincolo de noi. Este un univers definit prin descoperire și provocare, un spațiu care mereu necesită noi descoperiri. Cercetători pasionați și arheologi apreciați atât în țară, cât și în străinătate, cei doi vor ajunge să facă parte dintr-un proiect amplu, Genomul Uman, care presupune cercetarea amănunțită a ADN-ului rămășițelor unor uriași, descoperire revoluționară și incitantă totodată. Tinerii cercetători sunt încântați de ceea ce urmează să întreprindă, sunt pasionați de știință, de noile descoperiri, însă preocuparea pentru viața personală este neglijată. Așa se face că în scurtă vreme de la începerea proiectului, între cei doi protagoniști va începe o frumoasă poveste de iubire, situată în umbra unor trăiri trecute, care și-au lăsat amprenta asupra fiecăruia. Experiențele anterioare de viață au făcut ca posibilitatea deschiderii sufletești să se estompeze, jurnalul Sofiei, iubirea pierdută a lui Lucian, devenind factorul salvator al iubirii actuale. Din acest punct de vedere, jurnalul poate fi o carte pentru cunoașterea sufletului-pereche. Tehnica scriiturii antrenează cititorul în jocul captivant al lecturii, fiindcă, la un moment dat, asistăm la trei fire epice paralele: este povestea cercetării ADN-ului, a posibilei origini a uriașilor, apoi este epica erosului trăit în prezentul narativ și mărturisirile sincere din jurnal, menite să oglindească, subiectiv și sentimental, latura psihologică a personajului masculin.

Analizând acest aspect, se sesizează faptul că ambele personaje au fost protagonistele unor tragedii, adevărate drame existențiale situate sub semnul neîmplinirii iubirii, fie din cauza ipocriziei, cum este situația Călinei, fie din cauza morții, cum se întâmplă în situația lui Lucian. Cert este că ambii se situează sub pecetea damnării; astfel, se refugiază în pasiunea pentru cercetare și pentru genetică.

Deloc neglijabil este locul pe care îl ocupă în romanul de față referințele biblice. Cartea începe printr-un citat preluat din Biblie, Corinteni, 13-2: „Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt”. Putem considera referința biblică un factor cu rol anticipativ, fiindcă mesajul cărții, subtil și elegant, este legat de necesitatea iubirii în viața oamenilor. Analizând firul narativ al poveștii centrale, prin care se urmărește viața celor doi, mulți cititori își vor descoperi propriile povești de viață sau cel puțin o parte din ele. Nu de puține ori am fost neglijenți cu viața personală, nu de puține ori am înlocuit iubirea cu propriile ambiții, uitând esența. În cazul personajelor din roman, munca, cercetarea sunt doar pretextul necesar, soluția salvatoare, depășirea traumei și, în același timp, zidul menit să apere ființa fragilă care a trăit o experiență de viață tulburătoare. Scriitorul este cât se poate de loial cu cititorul, fără a pleda pentru banalitatea convenției.

Paralel, se realizează un excurs investigativ al locurilor menite cercetării; ulterior, itinerariul epic parcurs se va produce sub semnul dezinvolturii, al detașării. Se va ajunge în lumea satului de odinioară, cu oameni simpli și bucurii mărunte, opusă lumii citadine, definite prin materializarea ființei. Spiritualitatea ca fenomen ocupă un loc privilegiat în roman, făcându-se multe analogii cu religia și cu rolul ei în ceea ce privește evoluția ființei umane. Sufletul devine deci un element definitoriu al existenței, este superior prin esența sa.

Sub raport științific, romanul abordează o serie de teorii privind proveniența și existența uriașilor, raportările făcându-se la îngeri sau la alte entități superioare omului, care există sau au existat. Cercetătorul are obligația să aducă informații, să le prelucreze și să le analizeze conștiincios, dar, înainte de toate, este dator să se împlinească prin iubire.

 

 

 

p1 aprilie 2019.jpg

Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.