top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Varia arrow Revista revistelor (Raluca Hășmășan), nr. 10 (185), octombrie 2018
Revista revistelor (Raluca Hășmășan), nr. 10 (185), octombrie 2018 Print
Oct 29, 2018 at 11:00 PM

 

REVISTA    REVISTELOR

 

• COLOCVIILE DE LA NICULA (edițiile VII-VIII-IX, 2016-2017-2018) este un volum tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, coordonat de preotul Ioan Morar, apărut la Editura Renașterea (Cluj-Napoca, 2018), care reunește toate lucrările prezentate în cadrul acestor manifestări de la ultimele trei ediții.

Eveniment cultural-spiritual cu tradiție deja, găzduit de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Colocviile de la Nicula au ajuns la ediția a IX-a (21-22 septembrie 2018). Organizate de Despărțământul Astra „Ioan Alexandru”, Gherla și de Mănăstirea de la Nicula, inițiate și coordonate de preotul Ioan Morar, manifestările adună, an de an, oameni de cultură și de spiritualitate din țară (prof. univ. dr. Ioan Mariș, prof. univ. dr. Virgil Nistru Țigănuș, dr. Stelian Gomboș, scriitorul Nicolae Băciuț, dr. Florin Bengean, scriitorul Valentin Marica, scriitorul Ion Onuc Nemeș, actorul Paul Antoniu – sunt câteva nume edificatoare) pentru a participa la slujbe de parastas în memoria unor personalități care-și dorm somnul de veci în cimitirul mănăstirii (precum și a altora care își leaga destinul de aceste locuri sfinte) și la lucrările colocviilor. Până să treacă la cele veșnice, colegul nostru Augustin Cozmuța a fost un fidel participant al acestor colocvii. Ne bucură însă faptul să constatăm că spiritul său e viu chiar și în edițiile ulterioare trecerii sale în neființă (2016, 2017, 2018), fie prin cuvântări și comemorări realizate de cei care i-au cunoscut opera și firea (In memoriam Augustin Ioan Cozmuța – Florian Roatiș), fie prin articole ce-i poartă semnătura, apărute în volumele sale Punct critic  (2004) sau Din Lemniu la Nicula – un ocol prin lume (2011). 

Lucrările prezentate în cadrul colocviilor sunt adunate într-un volum ce apare o dată la trei ani, cel de față cuprinzând așadar ultimele trei ediții (2016-2017-2018). Părintele Ioan Morar, președintele „Astra” Gherla, argumentează atât de frumos intențiile care au stat la nașterea acestei sărbători de suflet (de moralitate, de cultură și de spiritualitate totodată): „Colocviile de la Nicula le-am inițiat din dorința de a comunica cu personalități pe care poiana de brândușe și pământul sfințit al grădinii Maicii Domnului le-au îmbrățișat pentru blânda odihnă până la marele semnal al deșteptării. Ei s-au dus dintre noi mai degrabă, dar au atâtea să ne spună și sunt neliniștiți dacă nu îi vom asculta. Iar noi vom rămâne mult prea săraci, dacă nu le primim darul oferit”. Prin aceste cuvinte, se referă la personalități precum Ioan Alexandru, Vasile Avram, Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania, Grigore Vieru, Ion Apostol Popescu ș.a., iar rezultatele și stradania celor implicați sunt laudabile. Într-adevăr, din paginile volumului ies, ca niște făclii ce stau azi mărturie unor timpuri grele, portretele unor mari oameni care nu și-au trădat poporul, care și-au păstrat spiritele nealterate de vântoasele vremurilor, precum și destinele lor admirabile.

          Selectăm câteva titluri elocvente: „Imnele Putnei” lui Ioan Alexandru – de la pământ spre cer, de la umanitate la sfințenie (dr. Florin Bengean), Limbă – Credință – Vitejie – coloanele dăinuirii noastre (pr. Ioan Morar), Ioan Alexandru: poet al rădăcinilor neamului (Lazăr Lădariu), Nevoia de Vasile Avram (dr. Camelia Burghele), Paradigme materne în poezia lui Grigore Vieru (pr. drd. Cătălin Varga), Cunoașterea transcedentală – scânteia creației lui Vasile Avram (Nedelcu Diana-Maria), Ilie Șandru: Destine după destine (pr. Ioan Morar), Preoțimea ortodoxă transilvăneană în timpul Primului Război Mondial și rolul ei la realizarea Marii Uniri (prof. dr. Florin Bengean), Pietate în publicistica lui Ioan Alexandru (Valentin Marica), Grafii ale spiritului românesc în interpretarea profesorului Mircea Muthu (prof. univ. dr. Virgil Nistru Țigănuș), Imnografia ca element stilistic și „meteahnă profesională” în scrierile mitropolitului Bartolomeu Anania și ale lui Ioan Alexandru (ierom. Maxim Morariu), Ion Apostol Popescu (1920-1984) – exeget literar al spiritualității românești din Ardeal (pr. Fabian Seiche) etc.

Chiar dacă au, în general, un caracter științific, fiind axate pe interpretări ale operelor sau pe aspecte culturale, articolele au și o evidentă încărcătură emoțională, autorii atingând inevitabil latura sufletească, spirituală prin trimiteri la secvențe din biografia celor prezentați sau prin referiri la credințele și luptele lor interioare, la încercările ce le-au marcat existența. Astfel face pr. Ioan Morar în O mică poveste despre un mare om, în care schițează portretul tridimensional (spiritual, intelectual și moral) al lui Vasile Avram, atenționând însă că „nu opera lui propriu-zisă este ținta însemnărilor” sale, ci omul, găsind „portițe” de intrare în „livada sufletului său”. Ajuns în posesia unei scrisori pe care mama lui Vasile Avram i-a trimis-o pe când acesta era student, pr. Ioan Morar intuiește astfel sursa forței acestei personalități de a rezista cu demnitate și verticalitate, de a scrie opere în duhul tradiției culturii românești și de a nu-L nega pe Dumnezeu, în perioada de tristă amintire a regimului comunist-ateu. Este impresionant ce și cum îi scrie mama, „o țărancă cu foarte puțină școală, dar cu multă minte”, tânărului Vasile Avram, în 30 ianuarie 1964. Cu regretul de a nu putea reda întreaga scrisoare, selectăm câteva din vorbele calde și înțelepte ale mamei: „Sunt curioasă să știu și cum ai luat examenele, știu că mai ai unul, după cum mi-ai scris, în trei II. Doresc să-ți ajute bunul Dumnezeu, să ai curaj să le poți sfârși cu bine și să ne bucurăm cu toții, să se bucure și profesorii care te-au învățat și ca, prin învățătura ce o înveți, să poți fi de folos neamului și Patriei și să binecuvintezi numele lui Dumnezeu”. Iar felul în care își încheie răvașul este profund emoționant: „Cu mult drag te sărută Mama. Te-aștept cu drag pe tine / Sau răspunsul tău / Și-ți doresc mult bine / De la Dumnezeu”. Cu un astfel de ghid în viață, nu ai cum să te rătăcești – subliniază pr. Ioan Morar. În același text, cititorul va găsi și un frumos și de luat-aminte „decalog existențial”, pe care Vasile Avram l-a respectat cu sfințenie. Spre exemplificare, cităm câteva puncte care îndeamnă astfel: „1. Fii tu însuți. Trăiește în adevăr; 2. Nu deveni înainte de a fi ; (...) 4. Vorbește, dar nu flecări; petrece, dar nu te pierde în zgura senzației; lucrează, dar nu te irosi în lucuri; (...) 7. Împărtășește-te cu discreție și cu bucurie din ceea ce se dăruie fără să se împartă: lumina, viața, natura, credința, iubirea, speranța”. 

O pildă de optimism, de tenacitate și de dăruire găsim și în textul In memoriam, pe care Florian Roatiș l-a scris în amintirea lui Augustin Cozmuța, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc în luna noiembrie trei ani. Autorul face mărturisiri din perspectiva unei prietenii de 42 de ani și din împrejurările ultimelor zile din viață în care i-a fost alături, veghindu-l și având astfel cunoștință de „zbuciumul sufletesc cauzat de ireversibila slăbiciune trupească”.

Volumul de față este o oglindă valoroasă a cinstitelor manifestări de la Nicula.

Raluca HĂȘMĂȘAN

 

 

 

 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.