top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Viaţa Culturală arrow Viaţa culturală, nr.2(45), februarie 2007
Viaţa culturală, nr.2(45), februarie 2007 Print
Feb 25, 2007 at 09:00 PM

CĂRŢI ŞI REVISTE PRIMITE LA REDACŢIE 

CĂRŢI:

• Ştefan Vlăduţescu, Mesajul în comunicarea filosofică (eseu de hermeneutică filosofică), Editura Sitech, Craiova, 2005;

• Ion Munteanu, Mit şi filozofie în cosmologia lui Lucian Blaga, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2006; 

• Ion Şiugariu, Iluzie şi destin (Scrisori, Album, Jurnal pentru Lucia), Editura Fundaţia Culturală Memoria, Bucureşti, 2006;

• Valer Hossu, Miorel n-a prins viza Schengen, proză satirică, Editura Napoca-Star, Cluj-Napoca, 2006;

• Felician Pop, Instrumentar pentru vis, versuri, Editura Solstiţiu, Satu Mare, 2006;

 

REVISTE:

 

Contemporanul-Ideea Europeană, nr. 1/ianuarie, 2007, Bucureşti;

Tribuna, anul VI ( 1-15 februarie, 2007), Cluj-Napoca;

Dacia Literară, nr 1/ianuarie, 2007, Iaşi;

ProSaeculum, nr. 1-2 /ian-feb., 2007, Focşani;

Mişcarea Literară, anul V, nr. 4/2006, Bistriţa;

Dealul Melcilor, revistă de literatură, decembrie, 2006, Braşov;

Orizont, nr. 1/2007, Timişoara;

Memoria Ethnologica, nr. 20/iulie-decembrie, 2006, Baia Mare;

Graiul Bisericii Noastre, periodic publicat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, nr. 58 (septembrie-decembrie, 2006), Baia Mare.

 

PREZENTARE DE CARTE LA INSTITUTUL

CERVANTES DIN BUCUREŞTI„HIMNO A LA EXISTENCIA”, DE ELENA LILIANA POPESCU

 

          Miercuri  24 ianuarie a.c. a avut loc la Institutul Cervantes din Bucureşti lansarea cărţii de poezie Himno a La Existencia (Linajes Editores, Mexico, 2006), de Elena Liliana Popescu. Traducerea în limba spaniolă a volumului Imn Existenţei (Editura Herald, 2000) a fost realizată de Joaquín Garrigós, Adrian Mac Liman şi Lina Zerón. Volumul este prefaţat de Dr. Raúl Lavalle, lingvist, profesor universitar la Universidad Católica de Argentina, din Buenos Aires, şi postfaţat de prof. dr. Gheorghe Glodeanu, critic literar, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii de Nord din Baia Mare.

          Au prezentat: Domnul Joaquin Garrigos, Directorul Institutului Cervantes Bucuresti; prof. dr. Dan Sluşanschi, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Gheorghe Glodeanu, Universitatea de Nord din Baia Mare; prof. Elena Liliana Popescu, Universitatea din Bucuresti.

          Astăzi avem un motiv de bucurie pentru noi toţi fiindcă prezentăm o carte de literatură română tradusă în spaniolă, care a văzut lumina tiparului peste Ocean, în Mexic, prima ţară de limbă spaniolă.

          Autoarea este o veche prietenă a Institutului Cervantes, Elena Liliana Popescu care, pe lângă profesia sa de matematician, păstrează un suflet poetic care a produs câteva cărţi de poezie. Una a fost publicată în Spania acum trei ani şi aceasta este a doua traducere publicată în altă ţară, dovadă a universalităţii limbii noastre şi a mesajului universal pe care îl conţine poezia doamnei Poepscu.

          Treptat, cu dârzenie, poeta şi-a croit un drum în lumea hispanică cu poezia sa. Mai  întâi, versurile sale au fost publicate în reviste literare din Spania şi, de acolo, au traversat munţi şi mări spre ţările surori din Lumea Nouă unde au fost găzduite de către revistele acestora şi i-au răspândit numele în cercurile poetice ale ţărilor respective. Pe urmă, a fost invitată la câteva Festivaluri de Poezie din diferite ţări hispanice: Mexic, Cuba şi Nicaragua, unde în mod unanim, s-au reliefat calităţile poemelor doamnei Popescu.

          Rodul din urmă este volumul pe care îl prezentăm astăzi, carte care este prima dintr-un şir de traduceri ce vor urma, căci Elena Liliana Popescu a fertilizat pământul hispanofon cu versurile sale.

          Faptul acesta dovedeşte că datorită calităţilor sale literare, Elena-Liliana Popescu, pornind dintr-un gen literar socotit „minoritar”, care se publică cu greu, şi dintr-o limbă de circulaţie mai restrânsă, a izbutit să învingă toate obstacolele, şi lucrările ei s-au tipărit în limba lui Cervantes, o limbă de mare circulaţie, a pătruns într-o lume unde putem spune, fără îndoială, că şi-a câştigat o poziţie fermă. Şi acest succes nu este doar al Elenei Liliana Popescu, ci şi al literaturii române, întrucât arată că în România se face o literatură de calitate, de aceea reprezintă totodată o recunoaştere a literaturii naţionale.

                                  Joaquín Garrigós, Directorul Institutului Cervantes

 

ÎNTÂLNIRE CU AUREL SASU

          La invitaţia revistei „Nord Literar”, cu sprijinul Asociaţiei Scriitorilor, a fost oaspete, la Baia Mare, prof. univ. dr. Aurel Sasu, autorul Dicţionarului Biografic al Literaturii Române. Întâlnirea s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, autorul şi dicţionarul fiind prezentate  publicului cititor de către Gheorghe Glodeanu, Săluc Horvat şi Augustin Cozmuţa.


CONCURS DE POEZIE

 

          Redacţia revistei „Nord Literar” organizează un concurs de poezie. Pot participa tineri sub 30 ani, care nu au debutat editorial. Doritorii vor trimite creaţiile (minim 10 poezii) pe adresa redacţiei.                

          Termen: 15 aprilie, 2007. 


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.