top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Viaţa Culturală arrow Viaţa culturală, nr.1(44), ianuarie 2007
Viaţa culturală, nr.1(44), ianuarie 2007 Print
Ian 28, 2007 at 10:00 PM

CĂRŢI ŞI REVISTE PRIMITE LA REDACŢIE

 

CĂRŢI:

 

  Aurel Sasu, Dicţionarul biografic al literaturii române, vol. I ( A-L) şi vol. II ( M-Z), Editura Paralela 45, Colecţia Marile Dicţionare, Piteşti, 2006;

• Constantin Cubleşan, Ion Creangă în conştiinţa criticii, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2006;

• Gheorghe Glodeanu, Anton Holban sau „transcrierea” biografiei în operă, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2006;

• Florian Roatiş, Pledoarie pentru filosofia românească, eseuri aproape polemice, Editura Aius PrintEd, Craiova, 2006;

• Nicolae Suciu, Structuri tipologice şi modele estetice în pictura de peisaj, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2006;

• Radu Mareş, Ecluza (roman), Editura Aula, Colecţia „Frontiera”, Braşov, 2006;

 

REVISTE:

 

 Tribuna, nr. 104 (1-15 ianuarie/2007), Cluj-Napoca;

Calendarul Maramureşului, serie nouă, anul II,  nr. 3-4 (aprilie-decembrie, 2006), Baia Mare;

Pro Unione, anul IX, nr. 1-2/2006, Baia Mare;

Banat, anul III, nr. 4-5/2006, Lugoj;

Reflex, an VII ( serie nouă), nr. 10-12 (octombrie-decembrie, 2006), Reşiţa;

Viaţa Românească, an CI (101), nr. 11-12 (noiembrie-decembrie, 2006), Bucureşti;

Contemporanul – Ideea Europeană, an XVII, nr. 12 (decembrie, 2006), Bucureşti;

Poesis, an XVII, nr. 189-192 (septembrie-decembrie, 2006), Satu Mare;  

 

CONCURS DE POEZIE

 

          Redacţia revistei NORD LITERAR organizează un concurs de poezie. Pot participa tineri sub 30 ani, care nu au debutat editorial, Doritorii vor trimite creaţiile (minim 10 poezii) pe adresa redacţiei. Termen: 15 aprilie,  2007. 

“Himno a La Existencia”, de Elena Liliana Popescu,

publicată recent în Mexic

 

              Pe data de 16 noiembrie a.c., în sala CELE (Centro de Estudios de Lenguas Extranjeras) a UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México) din Ciudad de Mexico, în faţa unei numeroase audienţe constituită în special din cadre didactice şi studenţi, a avut loc prezentarea cărţii de poezie Himno a la Existencia, de Elena Liliana Popescu, publicat recent de editura Linajes Editores. Traducerea în limba spaniolă a volumului Imn Existenţei (Editura Herald, 2000) este realizată, de cunoscutul traducător spaniol Joaquín Garrigós, scriitorul şi profesorul spaniol de origine română Adrian Mac Liman şi poeta mexicană Lina Zerón. Volumul este prefaţat de Dr. Raúl Lavalle, lingvist, profesor universitar la Universidad Católica de Argentina, din Buenos Aires, şi postfaţat de Prof. Dr. Gheorghe Glodeanu, critic literar, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii de Nord din Baia Mare.

            Profesorul şi publicistul José Antonio Hernandez a prezentat autoarea, Elena Liliana Popescu, profesor universitar la Universitatea din Bucureşti, afirmând că este „o mare poetă din România”, invitată la festivaluri internaţionale de poezie, binecunoscută în lumea literară hispanică. A subliniat faptul că scrie o poezie profundă, autentică, poezii ale sale fiind publicate în numeroase reviste literare, în antologii şi în volum, exemplificând prin cărţile de poezie Peregrino, apărut la editura Empireuma, din Spania, în 2004, şi Himno a la Existencia, recent publicat în Mexic.

            Editoarea şi poeta Lina Zerón a schiţat un portret literar al autoarei, apreciind valoarea poeziei Elenei Liliana Popescu, fapt ce a determinat-o să publice această „aleasă carte de poezie”, îndemnând cititorii să accepte invitaţia poetei de a „încerca să lăsăm de o parte grijile zilei şi a păşi împreună în realitatea Visului numit Poezie”, citând din introducerea scrisă de autoare.

          Poeta, prozatoarea şi publicista Angélica Santa Olaya, în frumoasa sa prezentare (care urmează să apară în curând într-o revistă literară din Mexic) a afirmat că: „Istoria întâlnirii mele cu poezia Elenei Liliana Popescu, pe care o voi descrie ca pe o poezie a luminii, a lăsat urme adânci. Ea este luminoasă nu doar ca aspect exterior şi prin capacitatea sa intelectuală, ci de asemenea, prin însăşi poezia sa. Liliana este o persoană care străbate lumea pentru a ne spune că trebuie să continuăm să credem în iubire şi în unitatea oamenilor, pentru că aceasta este ceea ce în final, ne va salva.”

          A urmat cuvântul autoarei, care s-a referit la rolul important al limbii spaniole în traiectoria sa literară, a mulţumit celor care au contribuit la apariţia acestei cărţi, făcând astfel posibil pentru cititorii de limbă spaniolă să se apropie, prin traduceri, de poezia pe care o scrie în limba română, limbă mai puţin cunoscută, deşi este o limbă foarte apropiată de limba latină. A citit în limba spaniolă cuvântul adresat „celui ce deschide această carte”, apoi fragmente din primele trei poeme, Imn Existenţei, Imn Vieţii şi Imn Libertăţii, au fost citite succesiv de Liliana Popescu în original, şi de Lina Zerón în traducere, iar în încheierea lecturii poetice, poemul Imn Tăcerii a fost citit în limba română de autoare şi în spaniolă de poeta, publicista şi actriţa Ximena Troncoso, din Chile.

          Cartea a fost primită cu mult interes şi entuziasm de cei prezenţi, care au dialogat cu autoarea, şi au primit autografe; seara de poezie s-a încheiat, târziu, fiecare realizând că dincolo de distanţa dintre ţările noastre, de tradiţiile şi cultura specifice, poezia constituie un limbaj universal.


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.