top
   
 
 
Acasă
Domenii
Galerie Foto
Catalog Reviste
Colegiul de redacţie
Editura
Blog
Legături
Cautare avansată
Contact
__________________________

Acasă arrow Blog arrow Newsflash arrow La început de drum
La început de drum Print
Sep 14, 2009 at 08:20 AM

            În iunie 2003, când apărea primul număr al revistei Nord Literar, erau puţini aceia care sperau că aceasta va dăinui în timp. Neîncrederea era oarecum motivată de eşecul unor iniţiative anterioare. Încercările de până atunci, mai multe la număr, s-au oprit, unele la nivelul unor intenţii, altele au avut o viaţă efemeră.
            Pornind de la o realitate certă, anume că Baia Mare, Maramureşul în general, dispune de un potenţial creator valoros, Asociaţia Scriitorilor Baia Mare şi-a propus, încă de la înfiinţarea sa (februarie 2002, când a dobândit statutul de instituţie cu personalitate juridică), editarea unei reviste de cultură. De la intenţie la realizare drumul a fost lung. Pasul cel mai greu a fost acela de a alcătui un colectiv redacţional apt şi credibil. Unii dintre cei chemaţi au refuzat ori s-au lăsat greu convinşi. Nimeni nu voia să-şi lege numele de un proiect incert. Cei care ar fi dorit, dar care nu au fost solicitaţi, au încercat prin toate mijloacele să blocheze demersul nostru. A urmat etapa proiectului şi a căutării resurselor financiare. Răspunsul a venit din partea Consiliului Judeţean Maramureş, care, în baza proiectului promovat de Asociaţia Scriitorilor, prin preşedintele acesteia, Săluc Horvat - iniţiatorul şi promotorul înfiinţării unei reviste de cultură la Baia Mare, prin Hotărârea nr. 35 din 22 aprilie 2003, a dispus înfiinţarea „Revistei de cultură Nord Literar" ca instituţie publică de cultură în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, având ca obiect redactarea şi difuzarea revistei Nord Literar, publicaţie editată de Asociaţia Scriitorilor Baia Mare.

 Prin dispoziţia nr. 182 din 22 iunie 2003 a preşedintelui Consiliului Judeţean, Săluc Horvat este numit director executiv al instituţiei, iar prin Hotărârea 55 din 24 iunie 2003 se numeşte conducerea revistei în următoarea componenţă:

            Gheorghe Glodeanu - director

            Săluc Horvat - director executiv

            Augustin Cozmuţa - secretar general de redacţie.

            Din primul colegiu de redacţie au mai făcut parte Vasile Radu Ghenceanu şi Ion M. Mihai - având rolul de membri fondatori ai revistei.

            Aşa cum se spune în cuvântul „La început de drum", publicat în primul număr, iunie 2003, „Nord Literar" a pornit la drum cu dorinţa - dar şi cu ambiţia - de a reflecta, în toată complexitatea ei, viaţa spirituală a unui topos încărcat de tradiţii milenare". „Nord Literar" a dorit încă de la începuturi „să reflecte valorile majore", „să supravieţuiască cât mai mult timp", şi care „să contribuie din plin la stimularea vieţii culturale maramureşene. Scopul este depăşirea provincialismului şi integrarea cât mai rapidă în circuitul valorilor naţionale".


Acasă | Domenii | Galerie Foto | Catalog Reviste | Colegiul de redacţie | Editura | Blog | Legături | Cautare avansată | Contact |

All Rights Reserved 2010 © Designed by: MultiNet.Ro
This site uses Free Software released under the GNU/GPL License.